Project Description

Фестивалът „Да се срещнем с песен“ е проект на ПК „Пирина“. Съорганизатор в инициативата е Община Котел и НУФИ „Филип Кутев“ – Котел. През 2013 г. се организира първия формат на фолклорната изява. Тя е среща на всички възпитаници на музикалните училища по фолклор в България, както и на таланти, подготвени в други музикални школи. Това е инициатива, на която се показват най-добрите постижения в процеса на обучение, обменят се идеи за развитие на фолклора, запознават се всички присъстващи с постиженията на всяко музикално училище, което дава първи професионален и творчески тласък. По този начин фестивалът допринася за утвърждаването на професионалните училища и школите по фолклор. И не на последно място на сцената на фестивала се срещат различните поколения професионалисти, възпитаници на музикалните фолклорни училища и школи.
Идеята на фестивала е ежегодно през месец юни, в края на учебната година, в рамките на два дни, да се представят различни таланти – певци, инструменталисти, танцьори. Подборът на участниците се извършва от ръководствата на заявилите участие училища и школи. Завършилите възпитаници на музикалните училища участват във фестивала, поздравявайки настоящите ученици, като по този начин поощряват младите таланти за по-нататъшна професионална реализация.
Целта на фестивала е да се популяризират музикалните училища и школи, изучаващи фолклор в България, да се изявят талантите, които професионално се занимават с българското фолклорно творчество и да се провеждат срещи на поколения възпитаници, изучаващи български фолклор.