Продуцентска къща Пирина

Продуцентска къща „Пирина“ е основана през 2003 г.

В началото на нашата дейност основен вдъхновител и организатор на всички инициативи е доктор Анна Караангелова, Тя положи здрави основи, задвижи в няколко направления дейността на ПК „Пирина” и въпреки, че Анна вече не е сред нас, нейният дух ни подкрепя и вдъхновява и днес. Всяка изява се реализира с помощта и таланта на народния певец Илия Луков.

През трудните години на прехода, икономическият упадък е съпътстван от вълна, разпиляваща културните ценности. Този процес обособи една ниша на духовна пустота, в която започнаха да се наместват редица псевдокултурни течения. Зароди се процес на изкривяване на културните ценности, застрашаващ вековната българска култура и традиции.

Съмишленици и приятели на Продуцентска къща „Пирина” са инициатори с възрожденски идеи за спасяване на български православни храмове. Анна Караангелова и Илия Луков създават инициативен комитет „Камбана”, който организира възстановяването на български църкви – „Св. Св. Константин и Елена”, „Св. Георги Победоносец” в град Одрин -Турция и участва в построяването на редица черкви и параклиси. ИК „Камбана” постоянно набира средства за даряване на камбани за български православни храмове в страната и чужбина. През октомври 2006 г. бе дарена и осветена камбана на етническите българи, живеещи в Албания. Тя ще звъни в църквата “Свети Никола” – Голо бърдо.

Илия Луков и формация „Пирина” са духовните водачи на фондация „На децата – с любов”. За периода 1996 – 2000 г. те стават инициатори на над 300 благотворителни концерта. В тях се включват много популярни български изпълнители. Средствата от концертите са дарени на нуждаещите се деца от домовете.

От 2000 г. Анна Караангелова и Илия Луков започват мащабни национални и международни инициативи. Един от първите проекти е „Кръстова гора”, обединяващ 24 религиозни общности с посланието – “Молитва за България.” Следва реализацията на десетки различни инициативи с обща национална кауза – Общобългарски младежки събор „С България в сърцето”, Детска фолклорна панорама, Общонароден събор „Мадарски конник”, „Отечество любезно” и др. Всички те са свързани със запазването на изконните български православни традиции и др.

През 2005 г. беше поставено началото на проекта „Най-дългото хоро в света”, който през 2006 г. разшири своя хоризонт с посланието „България поздравява европейските градове с най-дългото българско хоро”. Спектакълът е уникално съчетание от великолепни изпълнения на народни танци, песни и представяне на автентични български занаяти. Основната цел на проекта е да обедини българите зад граница и да повдигне националния дух на нашите сънародници в чужбина.

От септември 2006 г. Продуцентска къща „Пирина” стана инициатор на идеята за безвъзмездна подкрепа на таланливи деца в областта на фолклорното певческо изкуство. Започна звукозаписна дейност за издаване на първи албуми на младите таланти.

В този труден период Продуцентска къща „Пирина” е инициатор на редица фолклорни събития у нас и в чужбина, които са част от българския национален културен календар и намериха широка подкрепа от българските и европейските културни институции.

От 2013 г. ежегодно ПК „Пирина” съвместно с Община Котел организират фестивал „Да се срещнем с песен”, в който участват възтаници музикалните училища в България, изучаващи български фолклор.

Паметни остават десетките концерти, изнесени пред Бесарабските и Банатските българи, Гагаузите, българите от Приднестровието, българите в Албания и др. Незабравими са концертите на площадите в Гърция, Кипър, Македония, Сърбия, Румъния, в Молдова, Украйна, Албания, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Германия…. Вибрациите на „Най-дългото хоро“ още се помнят от хилядите, хванали се на него. Концертите „България е моята песен“ в изпълнение на Илия Луков и още редица именити певци и танцови ансамбли от различни краища на България бяха и продължават да са носител на чистият многовековен български дух, традиции и ритми. Сред тях са народната певица Янка, Рупкина, Павлина Горчева, Любка Рондова, Веселка Стамболиева, Димитър Кермедчиев, Кристина Карамфилова, Ива и Ева Валентинови, Цветелина Башкехайова, „Ева Квартет“, ансамблите „Пирина“, „Мездра“, „Граово“ и много други…

Екипът на Продуцентска къща „Пирина” е продуцент и автор и на десетки документални филми, показващи безспорните български фолклорни таланти, ентусиазма на нашите сънародници зад граница, силната духовна връзка на българите с православните традиции, благотворителността и щедростта на хората в името на запазването на автентичното народно творчество.

Какво е ПК Пирина

Да съхраним българския фолклор.
Да популяризираме българската народна песен.
Да възпитаваме българските деца в почит към нашето народно творчество и да развием образователна школа за подрастващите.
Да възродим забравените народни песни, оставени от предците ни, защото те носят истината за нашето минало в исторически, в социално-битов, в емоционален или друг житейски аспект.
Да работим за укрепване на българския дух и подхранване на родовата памет.

„Който знае корените си, носи силата за духовен растеж”

Услуги от Продуцентска къща „Пирина“

Студиото на Продуцентска къща „Пирина“ е обзаведено със съвременна техника, която е гаранция за високото качество на осъществяваните дейности, обхватът на които включва, но не изчерпва следните услуги:

  • Звукозапис
  • Осигуряване на професионални музиканти за звукозапис
  • Озвучаване на различни музикални събития – концерти, фестивали, събори, семейни тържества.
  • Импресарска дейност – осигуряване на изпълнители за различни празници, организиране на концерти
  • Заснемане на видеоклипове, концерти и други тържества.
  • Монтаж на видеоклипове, концерти, филми и реклами.

Нашите неверяотни умения

Звукозаписни услуги
Видеозаснемане
Озвучаване на музикални събития
Мастериране