Aлбумa „С песните през вековете” на Илия Луков е посветен на 135 години от Освобождението на България от турско робство и 110 години от героичното, но жестоко потушено, Илинденско-Преображенско въстание. В „С песните през вековете” слушателите ще чуят цели 17 песни: 14 самостоятелни изпълнения на народния певец, както и участието му с квартет „Славеите на Надка Караджова”, дует с Веселка Стамболиева и дует с Янка Рупкина. Всеки истински българин ще може да се потопи във всестранния народен живот и в преживени важни исторически събития, които никога не бива да се забравят. Тяхната пълноценна стойност е запазена в песните на народа и пренасяна през вековете от талантливи певци и певици до днешни дни с цялата вълнуваща сила на възпяваното събитие.

Песните са свидетелство за свободолюбивия, борчески дух на българина, за неговата духовна сила и жив оптимизъм, които са изградени върху най-съкровените човешки мечти и стремежи – свободен и мирен живот, любов към родината и труда, културно и материално развитие, обич между младите, създаване с взаимна обич и уважение многолюдно семейство, както и достойно място в обществото, изградено върху почтеност и равнопоставеност.

Илия Луков винаги се стреми с подбора на песните и певческата си дарба, да достави не само естетическа наслада на слушателите, но да запали и любознателно любопитство към възпяваната случка – любовно преживяване или историческо събитие, играло значителна роля в народния живот. За него, като творец и певец, е много важно песните му да се възприемат не само като мелодия, но и да предизвикат интереса на слушателите със съдържанието си. „С песните през вековете” не прави изключение – албум, в който всяка песен кореспондира с различна история, описва чувства и емоции и които са разказани с невероятно красивия глас на Илия Луков.